A szombati horgászás szent és sérthetetlen!

Eljött a hét legjobb napja: a szombat! Régi hagyomány, hogy kedves barátommal hajnalban kimegyünk pecázni a tóra, megbeszéljük a hét eseményeit és az élet nagy dolgait, egy közös ebéd, délutántól pedig a családunkkal töltjük az időt.

Jani rossz hírrel várt reggel: a jövő héten nem tud jönni horgászni. Mivel csak vészhelyzetben szoktunk lemondani erről a pasis délelőttről, csodálkozva kérdeztem, mi lesz a programja következő szombaton. Jani lelkesen állt neki a mesélésnek: aznap megtörténik végre a napelem telepítés! Döbbenten néztem rá: nem is mesélte, hogy ilyen nagy beruházásba fogtak!

Jani felszerelte az úszót és a csalit, behajította jó mélyen a tó közepére, kényelmesen elhelyezkedett elnyűtt kempingszékében és mesélni kezdett. Az egész úgy kezdődött, hogy a szomszédja napelemeket szereltetett a háza tetejére. Jani azért döbbent meg ezen annyira, mert tudta, hogy elég drága beruházásról van szó. Ezért, bár már ő is régóta szimpatizál a megújuló energiákkal, elvetette az ötletet. Szomszédja azonban elmondta, hogy egyre több lehetőség van arra, hogy az átlagos keresettel rendelkezők is megengedhessék maguknak a napelem telepítését. Megadta neki a honlapot, ahonnan ő is értesült a finanszírozási lehetőségek különböző formáiról, Jani pedig hazaérve azonnal végignézte azt.

Sajnálattal olvasta, hogy vissza nem térítendő támogatás sajnos nincs magányszemélyek részére, de igen kedvező, 0%-os kamatú hitel viszont igényelhető, vagy lakástakarékpénztári megtakarítással is igényelhető állami támogatás.

Nekik a hitel kedvezőbb volt, mivel lakástakarékuk sosem volt, örökölték a kis családi házat, Jani feleségének a szüleitől. Felkerestek egy hitelügyintézőt, aki tájékoztatta őket a részletekről, és úgy döntöttek: belevágnak a napelem-programba. Először megtervezték a rendszert a kivitelezővel: hány panelre lenne szükség, és hol helyezzék el a tetőn, hol érdemes. Ezt követte a papírmunka, az ügyintézés, a hitel… Ezután következik ugye jövő héten a napelem telepítése, és a kivitelező cég karbantartást is végez majd a napelemeken.

Egészen magával ragadott, amit Jani mesélt. De a mi házunk napsütés szempontjából elég rosszul ellátott, sok magas fa árnyékolja le a tetőt, és amúgy sem egy kimondottan napsütéses településen élünk. Jani azt mondta, hogy ez nem probléma, súlyos tévhit, hogy a napelemek nem termelnek áramot csak akkor, ha süt a Nap. Borús időben is betöltik szerepüket.

Egy szép harcsával, és izgalmas új információkkal felszerelkezve érkeztem haza. Azonnal megosztottam feleségemmel frissen szerzett tudásomat, és közösen átnéztük a honlapot, amiről Jani mesélt. Kértünk tőlük egy visszahívást, és meglátjuk, mit tudnak ajánlani.