Egy valódi horgász fürdőszobája

Hogyha valaki szereti a horgászatot, akkor biztosan találkozott már a hagyományos magyar „hétvégi házakkal”. Fiatal koromból, amikor még minden hétvégén jártam le vidékre az egyetemista barátaimmal horgászni, nekem még a szaga is megmaradt annak a tóparton álló, alig pár szobás lakásnak, amit csak arra használtunk, hogy egy-egy hosszúra nyúlt horgászás után megszálljunk. Az igazsághoz hozzátartozik az, hogy soha nem is szerettem – minden ilyen hétvégi ház túl öreges és ápolatlan nekem. A konyha piszkos, az ágyak nyikorognak, fürdőszoba meg jószerével nincs is, csak mosdó és egy udvari csap. Pontosan ezért döntöttünk úgy, már lassan három éve, hogy felújítjuk a közös kis nyaralónkat.

Persze, attól függetlenül, hogy piszkos és régi, a baráti társaság életének szerves részét képezte a horgásztanya. Nyaranta akár 3-4 napot is eltöltöttünk úgy, hogy a házban csak aludtunk, míg a nap nagy részét a tó partján ütöttük el a botunk felé görnyedve azért, hogy amikor este hazasétálunk, a kertben rakott tűzön legyen mit megsütnünk és ennünk a kenyerünk mellé. Amikor innen hazatértünk, kit a szülei, kit a menyasszonya várt már, de amíg itt voltunk, csak a fiúk, az egész külvilág nem számított.

Később aztán mindannyian felnőtt, dolgozó emberek lettünk, és egyre kevesebb időnk volt lejárni a hétvégeken. Nyáron azért még 1-2 alkalommal tudtunk rá időt szakítani, de általában nem volt ott mindenki együtt, csak aki éppen ráért. Az ilyen napok azonban mindig nagyon jól teltek, esténként pár sör mellett fogyasztottunk a napi fogásból és meséltünk az életünkről. Egy ilyen elmélkedős este közben merült fel az is, hogy fel kéne újítani a lakást – először még csak viccként, aztán egyre komolyabban kezdtünk beszélni arról, hogy ki milyen szerepet tudna benne vállalni, és ki milyen ötleteket tudna elképzelni a megvalósítás során.

A dolognak egy évet kellett érnie ahhoz, hogy valami legyen belőle, azonban akkor, három éve, a tulajdonos barátunk születésnapján elé álltunk, hogy készek vagyunk belevágni a felújítási projectbe, és ezt támogatni is tudjuk.

A munkát nem akartuk sokáig húzni, hisz mindannyian maximum a hétvégeken értünk rá, és bár jó elszakadás volt a hagyományos életünkből, azért mindenkire igényt tartott a családja is olyankor. A villamoshálózattal nem volt probléma, mivel volt villanyszerelő a társaságban, a többi dolog pedig magától értetődő volt – új parkettát lerakni, falakat festeni, bútorokat mozgatni mindannyian tudtunk. Az egyetlen nehézséget a fürdőszoba okozta, mivel annak korábban hely se volt kialakítva a lakáson belül, és mindent a nulláról kellett volna kezdeni. Emiatt úgy ítéltük meg, hogy itt bizony segítségre lesz szükségünk.

Mikor összeültünk erről beszélgetni, és elkezdtük az internetet is böngészni, elég hamar szembe jött velünk a furdoszobaotletek.hu oldal, akik látszólag a segítségünkre lehettek mind tanácsadásban, mind pedig a feladatok elvégzésében. Az egészben a legjobb pedig az volt, hogy ahogy a honlapjukról is láthattuk, még abban is segítenek, hogy hogyan nézzen ki a lehető legjobban az elkészült helyiség!

Azonnal fel is vettük velük a kapcsolatot, és megtárgyaltuk a részleteket. Mint mondták, ha tetszik nekünk az ötlet, akkor nekik van tapasztalatuk horgász témájú fürdőszoba kialakításában is, úgyhogy akár rengeteg apró ötlettel is fel tudnák dobni, kezdve a fürdőszobai textíliák, szőnyegek kiválasztásától a legapróbb kiegészítőkig. Az pedig biztosan nem fog nehézséget okozni, hogy egy régi nyaralóban alakítsák ezt ki, mivel felújításban már amúgy is nagy tapasztalatuk van.

Miután sikerült belük megegyeznünk, mi folytattuk a munka ránk eső részét, és felváltva vállaltunk szabadnapokat, hogy a hétköznapokon is legyen mindig valaki, aki felügyeli a többi feladat elvégzését. Ilyen ütemben persze az egész nyarunk ráment arra, hogy a régi poros házból egy új nyaralót varázsoljunk, és utána még legalább két héten keresztül a feleségeinket is lehoztuk, hogy a tetejétől az aljáig kitakarítsuk a helyet.

Végül azonban minden a legnagyobb megelégedésünkre szolgált – kezdve a fürdőszobával. A helyiség valóban nagyon jól nézett ki, a csempéket díszítő halacskáktól kezdve az fürdőszobai bútorok elrendezéséig mindent nagyon jól eltaláltak. Talán ez lett az a része a lakásnak, ami a legtöbbet változott (most tekintsünk el attól, hogy eredetileg nem is volt), és ami a legotthonosabbá teszi az egészet.

Ettől a nyártól kezdve nagy örömünkre már többet is jártunk le: lehet, hogy több időnk volt rá, de lehet, hogy csak annyival jobban éreztük magunkat. De mi a másik oldala a dolog? Most, hogy szép lett a ház, sokszor már a családunkat is hoznunk kellett magunkkal, és a fiús beszélgetések már csak a tóparton kaphattak helyet.