Horgászat és tanítás

Mindig szívesen emlékszik vissza az ember az egyetemista éveire. Kemény volt azoknak, akik a tanulmányai mellett dolgoztak is, de valahogy mindig maradt még akkoriban erő a bulizásra, és idő a kikapcsolódásra. Mi is azon fiatalok táborát erősítettük sajnos, akiknek egyetem mellett munkát kellett vállalniuk, de valahogy mégis mindig volt időnk, pénzünk és energiánk arra, amire csak szerettük volna. Jó lenne, ha még mindig ennek a képességnek a birtokában lennénk, de sajnos úgy tűnik, hogy az idővel együtt ez is tovaszállt.

napelem rendszerekA minap emlékeztem arra vissza, hogy milyen jó is volt az, amikor vizsgaidőszakban nem kellett órákra járnunk, így a munka végeztével a tanulás helyett volt lehetőségünk koncertre járni, túrázni, vagy éppen horgászni. Többször volt olyan alkalom, hogy a legjobb barátnőmmel és a párjainkkal beültünk a kocsiba és elmentünk a Velencei tó mellé, mert az szerencsénkre még közel is volt az otthonunkhoz, illetve ott tudtunk ingyen napozni, kutyákkal játszani, kirándulni, és olyakor még horgászni is. Többnyire abban a felosztásban, hogy a fiúk pecáztak, mi pedig barátnőmmel a kutyákkal játszottunk, vagy ha éppen szerencsénk volt, és már elfáradtak, akkor kellemesen lepihenhettünk. De általában azt a feladatot kaptuk, hogy mindegy, hogy mivel, de tartsuk távol a kutyákat a fiúktól, hogy ne sérüljön meg senki, illetve, hogy a kutyák ne akarjanak a vízbe menni, elijesztve azzal a kapást.

Ilyenkor, amikor mi lefoglaltuk magunkat, a fiúk élvezték a csendet. Nagyon ritkán volt olyan, hogy megtörték a csendet egy-egy eszmecserével, de olyankor annak tényleg tartalma volt. Barátnőm párja környezetvédelmi mérnöknek tanult, az enyém pedig vegyésznek, így több közös témájuk is akadt, de azt szerették a legjobban, amikor a másik olyan témával rukkolt elő, ami nekik még ismeretlen, így tanulhattak minden alkalommal valami újat. Ilyen volt az az alkalom is, amikor már a kutyáknak is melegük volt, és mi kifeküdhettünk Andival napozni, a kutyák pedig az árnyékban szundítottak egyet. Mivel nagy volt a csend, ezért tisztán hallottuk a fiúk beszélgetését, ami eleinte még nagyon tetszett, aztán elkezdtük hirtelen nem érteni, úgyhogy inkább mi is beszélgettünk a számunkra fontosabb témákat illetően.

A beszélgetés onnan indult, hogy Tibi, Andi párja elmesélte Gábornak, hogy az egyetemen milyen új projektbe került bele. Egy társasház részére kellett prezentációt és ajánlatot összeállítani napelem rendszerek beépítésére. Sok információszerzést és utánajárást, meg egyeztetést igényelt a projekt, de Tibi nagyon élvezte. Talált egy céget is, akik napelem rendszerek forgalmazásával foglalkoznak, és az ő szolgáltatásaikat, termékeiket és áraikat tudta alkalmazni az ajánlat összeállításánál. Itt még érdekesnek számított a téma, mert nagyon jó dolognak tartom a környezettudatosságra való nevelést, és fontosnak tartom, hogy minél több emberhez eljussanak például a napelem rendszerekhez való hozzájutásról szóló információk. Persze a fiúknak nem csupán a hippi élet, meg a környezettudatos magatartás miatt dobták fel a témát, hanem előbb utóbb olyan mélységekig mentek ezek kitárgyalásában, hogy már a működési mechanizmusról és a környezetre gyakorolt tudományos alapokon bizonyítható hatásáról fecsegtek. Nem titkolom, hogy párszor olyan szinten elvesztettem a fonalat, hogy szinte csak azt éreztem, hogy agyrágó bogarak buliznak a fejemben. Ilyenkor rápillantottam barátnőmre, aki velem ellentétben nem a tanári, hanem az építészmérnöki tanulmányait folytatta, de hatalmas kő esett le a szívemről, amikor az ő arcán is csak csupa értetlenséget láttam. Bár a fiúknak valószínűleg fogalmuk sem volt arról, hogy addig a pontig érdeklődve figyeltük a napelem rendszerekről szóló tanulságos beszélgetésüket, amíg el nem vesztettük a fonalat, de azért inkább gyorsan váltottunk egy könnyedebb lélegzetvételű témára.

Most már amondó vagyok, hogy nem szégyen az, ha valaki nem ért mindenhez, sokkal rosszabb az, amikor azt hiszi, vagy úgy érzi, hogy igen, vagy pedig csak megpróbál úgy csinálni, de nem jár nagy sikerrel az alakítása.