Horgásztúra motoron – már csak a megfelelő motoros ruha beszerzése van hátra

A szabadságunkat már évek óta május végére, június elejére tervezzük be. Már jó az idő, de még nincsen tele minden turistákkal, sivalkodó gyerekekkel, heveskedő családanyákkal és lerészegedő tinédzserekkel. Ne értsetek félre, nem vagyok ennyire antiszociális, de mivel a munkám során nagyon sok emberrel kerülök kapcsolatba, néha szeretek elvonulni a világ elől azokkal, akik fontosak számomra, s kicsit elidőzni, elgondolkodni a természetben.

A horgászat mellett a motorozás is alkalmas arra, hogy az ember kicsit kizárja a külvilágot, s szemlélődjön. Úgy döntöttünk néhány barátommal, hogy ezt a két remek elfoglaltságot most összekötjük, s motorral közelítjük meg a kiszemelt horgásztavat az ország másik végében. Az időjósok napos, ám kissé szeles, nem túl meleg időt jeleztek előre a választott időpontra, aminél alkalmasabbat aligha kívánhattunk volna. Persze abban reménykedtünk, hogy a szél nem lesz túl bántó, de tökéletes körülményekre sosem érdemes számítani – s akkor még ott van a kellemes csalódás lehetősége.

motoros ruha

Amikor előkerült a szekrényemből az a motoros ruha, amit már legalább tíz éve nyűttem, az volt az első gondolatom, hogy itt az ideje a „gardróbfrissítésnek”. Szakadt volt és olyan kopott néhány helyen, hogy az eredeti színe szinte már nem is látszódott. Kicsit kétségbe estem, mivel a testalkatomra gyakorlatilag lehetetlen megfelelő ruhákat találnom, a méretválaszték többnyire limitált, a 4XL-es ruháimat mindig az interneten kell levadásznom. A haverom azt javasolta, menjek fel a http://sixgear.eu oldalra, mert ott rám is gondoltak.

Kissé szkeptikus voltam, mert nagyon ritka az olyan üzlet Magyarországon, ahol én is tudok vásárolni, főleg külföldi oldalakon szoktam körülnézni, de onnan több hét is eltelhet, mire a kiválasztott éru megérkezik. Kellemesen csalódtam a Sixgear választékát illetően, ugyanis a motoros ruha egészen 5XL-es méretig megtalálható náluk. Végre valaki, aki gondolt az óriásokra – futott át az agyamon, s már el is kezdtem olvasni az egyik motoros ruha tulajdonságait.

Pontosan olyan volt, amilyet elképzeltem – s szerencsére a budapesti üzletükben volt is készleten az én nem éppen hétköznapi méretemből. Anyagát tekintve topgrain bőr volt, de azért arra is gondoltak, hogy az ember szabadon mozoghasson – az én alkatomnál kifejezetten jól jön egy sztreccs betét. A szellőzést is megoldották perforált bőrrel, s nem hiányoztak a biztonsági szempontból fontos elemek sem. A felsőtestet a könyök és vállprotektor látta el a megfelelő védelemmel. Emellett csípő- és térdprotektorral is kiegészítették a ruhát, s ami különösen tetszett, hogy a hátán ütéselnyelő habból készült protektor volt. A légterelő púp és a térdkoptató, mely tépőzáras kivitelének köszönhetően cserélhető volt, már csak a habot jelentette a tortán, szóval úgy döntöttem, megvásárolom.

A színösszeállítás tekintetében is megfelelt számomra a motoros ruha, nem szeretem a feltűnő dolgokat, ezen csupán fekete alapon némi fehér és piros csík alkotta a díszítést, ami teljesen szolid az én megítélésem szerint.

Miután sikeresen lebonyolítottam a vásárlást, már csak két nap maradt a túráig, de úgy gondoltam, érdemes lenne előtte kipróbálnom, ne a több száz kilométeres úton derüljön ki, ha valahol nem teljesen kényelmes. Arra gondoltam, megyek egy kört a Dunakanyarban, arra egyébként is régen jártam.

Egyfelől lenyűgöző volt a látvány, ami fogadott, remek időt fogtam ki, a napfény talán kicsit sok is volt, főleg ott, ahol a víz visszatükrözte, de a levegő, a nyugalom, s az a fagyi, amit egy igen mutatós lánytól vettem Nagymaroson, kárpótolt minden apró kellemetlenségért. A motoros ruha remekül vizsgázott, tökéletes a szellőzése, s olyan kényelmes, hogy jobbat nem is kívánhatnék. Minden forintot megért. Azt hiszem, ezek után bátran belevághatunk a hosszabb túrákba is, valószínűleg az én ruhám bírja majd a legjobban a kiképzést.