Téli horgászás a gázpalackok melegénél

Régóta ki akartam már próbálni, hogy milyen lehet télen, a jégen horgászni. Rutinos vagyok ugyanis már rengeteg kihívásban, folyón és tón, sós és édes vízben is fogtam már mindenféle halat, de arra még nem volt lehetőségem, hogy lyukat vágjak a jég felszínén és ott dobjam be a csalit. Egyetlen problémám volt a dologgal: tudtam, hogy megfagynék az ott töltött napom alatt.

Mikor ezeket megosztottam egy horgász barátommal, ő azonnal lecsapott az ötletre és kitervelte, hogy menjünk együtt. A hideg ellen pedig szerezzünk be egy mobil hősugárzót, ami gázpalackkal működtethető, és ha azt magunkkal visszük, a tó partján pedig kint hagyjuk, akkor bármikor visszatérhetünk hozzá melegedni, amíg a botjaink a vízbe vannak lógatva.

Ő tudott is egy olyan ismerőséről, akitől kölcsön tud kérni hasonló berendezést, így az én feladatom maradt az, hogy utánanézzek a gázpalack áraknak és beszerezzem a Pb palackot. Ettől először kicsit megijedtem, de mint kiderült, egyáltalán nem volt nehéz dolgom: csak beírtam a Googlebe, hogy mit szeretnék, és az egyik első találat egy olyan cég volt, akinél olcsón adták, és még azt is vállalták, hogy házhoz szállítják. Ennyi pedig nekem már elég is volt arra, hogy lecsapjak az ajánlatra, és megvegyem a Pb gázpalackot.

A horgászat nagy napján aztán kimentünk a tóra, és vittük magunkkal mind a megszerzett gázpalackot, mind pedig a melegítőt, amibe be akartuk kötni. Amikor odaértük, kipakoltuk ezeket, és barátom viszonylag gyorsan meg tudta oldani a feladatot: a védősapkát lecsavarta, aztán kicsit azn gondolkodott, hogy pontosan melyik csövet hova kell felcsavarni, és hogyan lesz jó, de hamar megtalálta. Nem tudta pontosan, mit csinál, de annyit mondott, hogy azt tudja, hogy a tömítőgumikra kell a legjobban figyelni: ha ezek valahol elcsúsznak, akkor könnyen szivároghat a gáz, és jóval hamarabb el fog fogyni.

Végül sikerült jól bedurrantanunk a melegítőt, és a kis kék gázláng is elkezdett pislákolni és hőt adni. Tudtuk, hogy a tó jegére elég buta ötlet lenne feltolni, ezért kint hagytuk a parton, és csak amikor már úgy éreztük, hogy szükségünk van rá, akkor jöttünk melegedni mellé.

Még az a jó tulajdonsága is megvolt, hogy a Pb gáz lángjánál a teánkat is meg tudtuk melegíteni – belegondolva, hogy nem volt vészes a gázpalack ára, amit fizettünk érte, ez már igazán kettőt egy áráért akciónak volt mondható!

A nap végül nagyon jól sikerült, és bár halat keveset fogtunk, nagyon jól éreztük magunkat a természetben, a gyönyörű havas tájjal körbeölelt tónál, úgy, hogy még egy meleget adó gázpalack is elfért mellettünk, és nekünk valójában nem kellett a hideget elszenvednünk. Olyan ez, mint amikor egy meleg takaró alól nézzük a hóesést – csak a Pb gáz lángja mellett még jobb.